среда, 25 октября 2017 г.

Проект "ЗАКЛАДКА"

     
Результат пошуку зображень за запитом "Закладка для книги вишита"  Можливо, хтось із вас думає, що книжкові закладки - це дитячі штучки, але я вам точно скажу, що це не так. Коли ви знову і знову перечитуєте улюблену книгу, і щоб знайти потрібну сторінку,що вам було б у нагоді? Звичайно ж, що закладка. 
      Закладка допоможе вашій книзі зберегти гарний естетичний вигляд. Адже сторінки не будуть заломлені або загнуті, і книга буде довго і вірно  служити. 
     Колись закладки цінувались дуже високо. Адже, незважаючи на пожвавлення книгодрукування в XV столітті, книги ще видавались  в обмежених тиражах і були дуже дорогі.  Тому необхідність дбайливо до них ставитись була очевидна.  Їх дарували царським особам, виготовляли їх із золота, срібла, шкіри,заліза, слонової кості. Одне з найбільших згадок про використання закладок належить до 1584 року, коли королівський друкар Крістофер Баркер подарував королеві Єлизаветі  шовкову закладку з каймою. Потім закладки стали популярними, їх закріплювали на обкладинці й робили більшими, ніж висота сторінки. Перші зйомні закладки почали з'являтися в 1850-х, їх виконували, як правило, з шовку або оздоблювали вишивкою.
     Найоригінальніші закладки - це закладки,які створені своїми руками. Спочатку треба вирішити, з якого матуріалу її зробити , як прикрасити, оформити. Для цього треба проявити яскраву фантазію та уяву.
Отож, спробуйте самі виготовити таку просту і чарівну річ, як закладка. Здивуйте своїх рідних та друзів!


  • Підберіть тканину,  нитки.
  • Розрахуйте ширину та довжину закладки.
  • Прокладіть допоміжні контрольні лінії

Спочатку виконуємо вишивку хрестиком. Потім приступаємо до виконання оздоблювальних швів. 



Після того як вишивка готова можна приступати до зшивання закладки. Відріжте зайву тканину - фрагмент з умовними позначеннями. Зігніть заготовку по пунктирній лінії і підрівняйте зворотну сторону по лицьовій . Обрізуйте тканину рівно по клітинках.

Для з'єднання двох сторін використовуйте петельний шов. 
 Обшийте по периметру петельним швом обидві частини закладки - у вас вийде міцний шов і декоративний елемент одночасно.




Коли два довгих і один короткий бік обшиті, можна в середину вставити білий картон - так ваша закладка буде більш щільною. Також можна зшити закладку на швейній машинці швом «зигзаг». І тоді обов'язково робіть шов ниткою контрастного кольору - це додасть виробу закінченого вигляду.
Тепер, коли закладка повністю зшита, залишається зробити шнурок. Прикріплюємо три нитки по центру і плетемо косичку. Як тільки косичка вийшла потрібної довжини (у нас вона 6 см), зав'яжіть вузол і відріжте зайві нитки, залишивши китиці (3 см).



Закладка готова!






Нижче ми розглянемо майстер-клас з пошиття етнічної закладки для книжки.

Комментариев нет:

Отправить комментарий