вторник, 17 сентября 2019 г.

Виконання рахункових швів технікою штапівка

Вимоги до виконання шва «штапівка»
1.  Якщо тканина для вишивання полотняного переплетення, то вишиваючи узори штапівкою, необхідно уважно лічити нитки тканини.
2.  Якщо переплетення тканини не дає змоги лічити нитки, треба скористатися канвою або позначити контур узору точка.
3. Шов виконувати у два ходи: спочатку вишивати усі непарні стібки в одному напрямку (справа наліво), а при зворотному ході - усі парні.
4.  Узори, вишиті штапівкою, на виворітному боці мають бути такі самі, як і на лицьовому боці.
5.  Стібки у штапівці вишиваються уздовж ниток основи чи піткання або ж навскіс.
Послідовніст
Шов «прутик».
1-й крок. Необхідно закріпити робочу нитку з вивороту де починається шов потім виколоти голку на лицьову сторону виробу.
2-крок. Від місця виколу голки вліво відраховуємо 3 (три) нитки основи, вколюємо голку на виворіт, повертаємо голку вліво, відраховуємо 3 (три) нитки основи, виколюємо голку на лицьову сторону. У такий спосіб виконуємо стібки до кінця ряду.
3-й крок. Повертаємо роботу на 180° і від місця виколу голки вліво відраховуємо 3 (три) нитки основи, вколюємо голку на виворіт, повертаємо голку вліво, відраховуємо 3 (три) нитки основи, виколюємо голку на лицьову сторону. У такий спосіб виконуємо стібки до кінця ряду.
Шов «сходинка».
1-й крок. Необхідно закріпити робочу нитку з вивороту де починається шов потім виколоти голку на лицьову сторону виробу.
2-крок. Від місця виколу голки вверх відраховуємо 3 (три) нитки піткання, вколюємо голку на виворіт, повертаємо голку вліво, відраховуємо 3 (три) нитки основи, виколюємо голку на лицьову сторону. У такий спосіб виконуємо стібки до кінця ряду.
3-й крок. Повертаємо роботу на 180° і від місця виколу голки вліво заповнюємо пропущені стібки то зверху то знизу як показано на малюнку.


Шов «кривулька» 
Виконуємо аналогічно. Стібки настелюються по діагоналі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий